Mama şi “de ce-urile”

Deseori, proaspetele mămici au foarte multe întrebări cu privire la micile probleme cu care se confruntă la început. Sunt situaţii şi situaţii, ne întâlnim destul de des cu ele, unele sunt normale şi nu au nevoie de îngrijire specială sau tratament, iar altele necesită intervenţia medicului. Să le luăm pe rând.

wp-1485969070668.jpg

Iată câteva din întrebările mamelor:

-De ce sughiţă bebeluşul?

Sughiţul la bebeluşi e ceva obişnuit. Acesta apare după masă la nou-născuţii care nu au eliminat eficient aerul din stomac, sau poate fi un semn de frig. În caz de sughiţ se ţine copilul în braţe, vertical, timp de câteva minute. El se va încalzi şi va elimina aerul. Să nu uităm că un bebeluş are nevoie de lapte, nu de apă, nu de lămâie.

– De ce regurgitează bebeluşul?

Regurgitaţiile reprezintă eliminarea unei mici cantităţi de lapte după masă. Pot fi însoţite de răgâit. Regurgitarea este un lucru normal, nu reprezintă un semn de alarmă. Totuşi, dacă acestea sunt abundente, la distanţă de mese, pot afecta curba de creştere. Mare atenție, să nu confundăm regurgitațiile cu voma!!! Regurgitatia este revenirea în gură a alimentelor din stomac sau esofag, fără efort de vomă, iar voma este expulzarea prin esofag și pe gură a conținutului stomacului, uneori și al intestinului subțire, provocată de contracțiile spastice ale diafragmei și ale mușchilor abdominali. Sursa: DEX ’09 (2009)

– De ce nu am voie să fac baie bebeluşului până la căderea bontului ombilical?

Prima baie generală a bebeluşului se va face după căderea bontului ombilical. Este o zonă foarte sensibilă, predispusă la infecţii. Vom face toaleta zilnică, adică spălăm funduleţ, organe genitale, curăţăm local peste tot şi ce este mai important, vom evita zona bontului ombilical. Aceasta trebuie menţinută curată şi uscată până la căderea buricului.

-Am voie să fac baie copilului în ziua în care a fost supus unui vaccin? Îl pot scoate afară, la aer, după vaccin?

Majoritatea medicilor pediatri sugerează să nu facem baie copiilor în ziua vaccinului. Citind pe prospectul anumitor vaccinuri, am ajuns la concluzia că nu e chiar aşa. Ăsta este un subiect care poate isca foarte multe divergenţe, aşa că cel mai bine e să urmezi sfatul medicului pediatru. Legat de scosul bebeluşului afară, da, este permis. Poţi scoate liniştită copilul afară, chiar şi pentru câteva ore. Important e să urmărim evoluţia acestuia, să nu apară reacţii adverse.

-Am voie să fac baie copilului dacă este răcit?

Da, este chiar recomandat de către pediatri. Baia este contraindicată în cazul otitelor sau varicelei.

-Când poate fi scos afară copilul?

Copilul poate fi scos afară încă din prima zi după ce a ajuns acasă. Se va ţine cont de temperatura mediului şi condiţiile meteorologice. Nu este indicat să scoatem bebeluşul când e ceaţă, vânt, plouă sau ninge.

-De ce nu e bine să primească multe vizite un nou-născut?

Pentru că nu are imunitate, cel mai bine ar fi ca nou-născutul să intre în contact doar cu familia şi cu persoanele care ajută la creşterea acestuia. Trebuie evitat pe cât posibil contactul cu copiii de vârstă preşcolară şi şcolară, deoarece aceştia pot fi purtători de boli infecţioase, iar adulţii pot fi purtători de microbi. Nou-născutul nu va intra în contact cu persoane bolnave. Nou-născutul poate fi scos în parc, dar cu evitarea contactului nedorit cu persoane străine. Nu este indicat să mergem cu bebeluşul la mall sau la restaurant.

-Pot să las copilul făra căciulă prin casă?

Asta este o întrebare pe care am auzit-o foarte des. Nu, copilul nu are nevoie de căciulă în casă. Dacă ai o temperatură adecvată (21-23 grade), bebeluşul nu are nevoie de căciulă.

-Este indicată înfăşarea bebeluşului?

Nu, înfăşarea bebeluşului este contraindicată. Este de evitat înfăşarea cu picioarele întinse şi apropiate. Un copil înfăşat reprezintă mai multe riscuri de displazie de şold. Dacă mama ta îţi spune că pe tine te-a ţinut înfăşată să ai picioarele drepte, asta nu înseamnă că a procedat corect şi că ai picioarele drepte pentru că ai fost înfăşată.

-Am voie să dau lapte de vacă bebeluşului mai mic de un an?

Asta este o întrebare la care mamele se împart în două tabere. Laptele de vacă nu este indicat în alimentaţia bebeluşilor mai mici de un an. Sistemul lui digestiv nu este încă pregătit pentru a digera proteinele din laptele de vacă. Consumat înainte de împlinirea primului anişor de viaţă, acesta poate dezvolta riscul unei reacţii alergice. Există totuşi o mare parte a mamelor care aleg să-şi hrănească bebeluşii cu acest tip de lapte. Explicaţiile lor fiind următoarele : “Şi eu am crescut cu lapte de vacă şi nu am păţit nimic, sunt sănătoasă tun”, “am crescut unul, doi, trei copii cu lapte de vacă şi nu au nimic”. Astea sunt răspunsurile întâlnite cel mai des. Este un lucru pe care îl faci în mod conştient. Eşti informată de aceste aspecte, dar cu toate astea, tu ştii că nu se întâmplă. E ca aia cu traversatul străzii. Treci azi pe o stradă mai puţin circulată, te asiguri când traversezi pentru că esti conştientă că poate trece o maşină, treci şi mâine, treci şi poimâine şi vezi că nu se întâmplă nimic, nu trece nimeni. După câteva zile alegi să nu te mai asiguri pentru că ai văzut că nu există niciun pericol. Ei bine, nimic nu se întâmplă, până se întâmplă. Problema cea mai mare este că dacă se întâmplă, căutăm vinovaţi. Nu ne asumăm niciodată faptul că am greşit în mod conştient.

Din păcate un bebeluş nu vine niciodată cu termeni şi condiţii de utilizare. Şi nici nu ar trebui. Responsabilitatea noastră este să ne informăm corect, cu privire la creşterea şi dezvoltarea acestuia.

A fost doar o mică parte din “de ce-urile” mamelor, pentru că sunt mult mai multe. Voi reveni cu partea a doua.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s