Semne alarmante la nou-născuţi

În primele luni de viaţă ale bebeluşului, mamele trec prin tot felul de situaţii, unele foarte placute, altele mai puţin plăcute. Atunci când apar cele neplăcute, este important să tratăm eventualele probleme cu seriozitate şi mult calm.

Iată câteva situaţii neplăcute, care trebuie să-ţi dea motive de îngrijorare şi în care e nevoie să contactezi medicul pediatru.

Temperatura

Temperatura normală a nou-născutului este de 36.3-37.5 grade C. Temperatura poate fi masurată în mai multe moduri. În cazul unui termometru electronic, acesta se ţine până când sunetul specific ne arată că măsurarea s-a terminat şi este atins echilibrul termic. Dacă temperatura depăşeşte 37.5, contactaţi medicul.

Scaunul

Scaunul bebeluşului poate avea orice culoare, de la galben pai, la copilul alimentat la sân, până la verde. Pot apărea de la 1 la 8 scaune pe zi. E posibil ca bebeluşii alimentaţi natural să aibă scaun la fiecare masă, iar cei alimentaţi artificial să aibă 1-2 scaune pe zi. Un nou-născut trebuie să aibă cel puţin 1 scaun pe zi. Dacă într-o zi nu are scaun, se administrează 1/2 supozitor cu glicerină.

Diareea – culoare modificată a scaunului, scaune numeroase, urât mirositoare, asociate cu lipsa poftei de mâncare şi vărsături. În cazul acestor simptome, contactaţi medicul, deoarece în lipsa alimentaţiei bebeluşul se poate deshidrata şi consecinţele pot fi grave.

Urina

Bebeluşul trebuie schimbat înainte de fiecare masă. Urinatul frecvent este semn al unei bune hidratări. În urină pot apărea şi cristale de uraţi, care pot păta scutecul în roşu-maroniu. Acesta este un fenomen normal, asociat cu icterul. Apariţia de sânge în urină este un semn anormal şi trebuie contactat medicul.

Pielea bebeluşului

În cazul în care pielea regiunii fesiere se înroşeşte foarte mult sau apar mici punctuleţe roşii este vorba de eritem fesier. Trebuie contactat medicul pentru a va prescrie un unguent adecvat.

În  cazul în care în jurul buricului sau la nivelul pielii apar mici puncte roşii sau puncte roşii cu zone albicioase, poate fi vorba de o infecţie a bontului ombilical sau a pielii.

Este foarte important ca atunci când vezi anumite schimbări în coportamentul bebeluşului, să-ţi consulţi medicul. Alege un medic care să-ţi ofere încrederea de care ai nevoie. Comunicarea cu acesta este foarte importantă. Un medic nu te percepe ca pe o mamă stresantă, care pune întrebări idioate, un medic te percepe ca fiind o mamă responsabilă şi grijulie.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s