Alăptarea

img_1676Nu e nimic mai bun şi mai sănătos pentru un nou-născut, decât laptele matern. Acesta este cel mai bun aliment pentru creşterea şi dezvoltarea nou-născutului prin calităţile sale nutriţionale, antiinfecţioase, antialergice şi nu în ultimul rând al relaţionării psihi-afective între mamă şi copil. Durata recomandată a alăptatului exclusiv la sân este de minim 6 luni, după care la recomandarea pediatrului se poate începe diversificarea alimentaţiei nou-născutului.

Înainte de fiecare alăptare, mama se va spăla pe mâini. Sânii se îngrijesc în cadrul toaletei zilnice, spălarea lor fiind necesară înainte de fiecare masă. Se evită excesul de săpun şi a produselor de toaletă parfumate. Sugarul va fi schimbat de scutec înainte de fiecare masă.Confortul mamei din această perioadă este foarte important. Mămica trebuie să-şi rezerve timp pentru odihnă,  să accepte ajutorul altor persoane, să înveţe să se relaxeze, să mănânce mese regulate şi să bea apă frecvent.

Nou-născutul va fi aşezat astfel încât capul, umerii şi şoldurile să fie în linie dreaptă. Fiecare mamă işi alege poziţia în care se simte cel mai confortabil. Nou-născutul trebuie să prindă mamelonul şi o parte din areolă, pentru a asigura eficienţa suptului şi a evita apariţia fisurilor mamelonare. Acestea se pot trata prin aplicarea de lapte propriu de la sfârşitul alăptării şi expunerea sânilor la aer sau prin aplicarea unui unguent special recomandat de medic. Eu am folosit Garmastan, un unguent care este indicat in tratamentul profilactic si terapeutic al inflamatiilor mamelonare din perioada pre si post natală si în îngrijirea sânilor în perioada alăptării. Acest unguent este tolerat atât de mămică, dar şi de bebeluş.

La început bebeluşul va suge des, mai ales pe timpul nopţii. Acest supt de noapte stimulează lactaţia. Cea mai fiziologică metodă de alăptare este cea la cerere.

Nu există lapte matern bun sau rău. Fiecare mamă are laptele cu compoziţia adaptată pentru nou-născutul său. În primele zile de viaţă se secretă colostrul, care , deşi este transparent, este foarte important deoarece conţine pe lângă substanţe nutritive şi anticorpi şi alte substanţe cu proprietăţi antiinfecţioase. După hrănire, sugarul va fi ţinut ridicat pentru câteva minunte, pâna acesta râgâie.

În cazul în care alimentaţia cu lapte matern nu este posibilă, se va apela la o formulă de lapte praf, la recomandarea medicului pediatru, care  va fi administrata în mod complementar sau alternativ.

Nu este indicat laptele de vacă. Sistemul digestiv al bebeluşului nu este complet dezvoltat pentru a digera proteinele din laptele de vacă. Acesta conţine foarte mult sodiu, potasiu şi clorură de calciu, care pot afecta rinichii copilului.

În timpul alăptării, folosirea medicamentelor trebuie evitată pe cât posibil. Orice medicament se ia sub formă de prescriere medicală. În cazul unui tratament cu medicamente care nu sunt compatibile cu alăptare, ar putea fi necesar să întrerupeţi alăptarea pe durata acestuia.

Deci, dragile mele, pentru o alăptare de succes este foarte importantă încrederea în forţele proprii, care se dobândeşte prin exerciţiu şi foarte multă răbdare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s