Igiena nou-născutului

Imediat după naştere, pielea nou-născutului este foarte sensibilă. Proaspăta mămică trebuie să ştie cum să-l îngrijească astfel încât să-i asigure acestuia o creştere şi o dezvoltare cât mai sănătoase. În momentul externării, din cauza oboselii şi a durerilor din timpul naşterii, mămica nu se poate concentra 100% la  recomandările medicului neonatolog. De aceea m-am hotărât să scriu câteva sfaturi utile pentru proaspete şi viitoare mămici.

Îngrijirea ochilor – se va efectua prin ştergerea cu comprese sterile umezite cu ser fiziologic. Aceasta se face din exterior spre interior. În cazul în care apare o secreţie oculară, anunţaţi medicul, deoarece poate fi semn al unei infecţii şi poate fi nevoie de administrarea unor picături cu antibiotic.

wp-1481061127466.jpg
O altă variantă ar fi şerveţelele Iridium Baby. Sunt nişte şerveţele sterile din bumbac natural îmbibate cu o solutie de extracte vegetale antiinflamatorii, antimicrobiene (extract de echinaceea, acid gliciretic) si antiedemice (bromelina), soluţie care curăţă şi care are o acţiune emolientă, calmantă şi decongestionată. Pentru mine au fost extrem de utile.


Îngrijirea nasului – se face ori de câte ori este nevoie. În caz de obstrucţie nazală uşoară se recomandă folosirea de ser fiziologic, câte 0,5 ml în fiecare nară. Secreţiile se pot aspira ulterior cu un aspirator nazal pentru nou-născut. Ca înlocuitor de ser fiziologic, putem folosi o apă de mare. Eu folosesc Sterimar, un spray care umezeşte şi curăţă uşor pasajele nazale, ajutând la prevenirea tulburărilor ORL.

 

Îngrijirea urechilor – După baie, urechile se vor şterge cu beţişoare cu opritor. Curăţarea se face din interior spre exterior. Mare atenţie la tehnica de curăţare. Pavilionul şi urechea externă se vor şterge blând cu colţul scutecului. În cazul unei secreţii urât mirositoare la nivelul urechii trebuie consultat medicul. Recomand beţişoarele de la Chicco cu vata hidrofilă cu sigiliu de protecţie.

wp-1481060565948.jpg

Îngrijirea cavităţii bucale- se face de câte ori este nevoie. Se efectuează prin ştergerea blândă cu degetul învelit într-o compresă sterilă înmuiată în glicerină. În cazul în care limba prezintă depozite albicioase persistente, sugerând apariţia candidozei bucale, se va efectua toaleta bucală cu glicerină şi Stamicin, de 4 ori pe zi. Vom avea grijă să nu stimulăm faringele posterior, acesta putând provoca vărsături.

wp-1481060556566.jpg

Advertisements

2 thoughts on “Igiena nou-născutului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s